Led Mahya – Hacı Hakkı Ekşi Vakfı Camii
Led Mahya – Tavşanlı Merkez Camii
Led Mahyalara Özel Sitemiz:
WWW.DIJIMAHYA.COM
Türkiye ve yurtdışı için ürettiğimiz yüzlerce mahyadan örnekler :
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Videolar:
Çayırova Merkez Camii Mahyası: |
Konya Selçuklu Camii Mahyası: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Detaylı bilgi ve fiyat için : 0212 278 44 05
Dijital Mühendislik olarak, mahya üretime yeni bir anlayış getirdik. Tasarımı ve üretimi tamamen Dijital Mühendislik’e ait olan Mesh Ledli Cami Mahyası, en eski Ramazan geleneğimizi teknoloji ile buluşturuyor. Mesh Ledli Cami Mahyası ampul ile üretilen mahyalarda yaşanan bütün sorunları ortadan kaldırarak, camilerimizde estetik bir şekilde yerini alıyor. Tasarımı Dijital Mühendislik’e ait olan Mesh Ledli Cami Mahyalarımızda , sadece tek bir Hadis-i Şerif’i değil, istediğiniz kadar Hadis-i Şerif’i , Duayı ve istediğiniz bütün mesajları hareketli olarak gösterebileceksiniz.
Mesh ledli cami mahyası, minareler arasına gerilmek üzere tasarlanmış ağ yapısında grafik ekrandır. Tek renk yada 3 renk olarak üretim yapılabilmektedir. Ledli cami mahyasında Arapça yazılar grafik olarak gösterilebilmektedir. Cami mahyası isteğe göre 10’ar karakterli 2 satır olarak veya tek bir ekran olarak kullanılabilir. Ledli cami mahyası 2 satır olarak kullanıldığında, bir satırı sabitken diğer satırında istenen mesaj kaydırılabilir. Ledli cami mahyası Hafiftir ve delikli ağ yapısı sayesinde rüzgardan etkilenmez. Ledli cami mahyasında bir pikselin içerdiği led sayısı isteğe göre seçilebilir.
Ledli Dijital Mahyalarımızla ilgili başlıca basın kuruluşlarında ve internet sitelerinde yer alan haberlerimiz.
Basında Dijital Mahyalarımız
Anadolu Ajansı’nın Firmamız ile yapmış olduğu röportaj ve haberin videosu:
http://www.aa.com.tr/tr/mod/video-galerisi/30725/bluetoothlu-dijital-mahya
Röportajın Haber Metni:
http://www.aa.com.tr/tr/haberler/68408–bluetoothlu-dijital-mahya-gorucuye-cikti
Mesh Ledli Cami Mahyasının Avantajları
Cami mahyalarımızın üretiminde led kullanıldığı için, geleneksel mahyalarda yaşanan ampul kesilme ve ampul değiştirme gibi teknik sorunlar yaşanmamaktadır.
Ledler klasik ampullere göre çok daha hafiftirler. Dolayısıyla led ile üretilen camii mahyaları da geleneksel sistemden çok daha hafiftir.
Ledli cami mahyasının geleneksel mahyalara oranla enerji tüketimi çok daha az, buna karşılık olarak parlaklığı çok daha fazladır.
Mesh Ledli Cami Mahyasının Özellikleri
Ledli cami mahyası elektronik olarak kontrol edilir.
Ledli cami mahyasında yazılar kayarak gösterilebilir
Ledli cami mahyası iki satır olarak kullanılabilir.
Ledli cami mahyası hafiftir ve rüzgardan etkilenmez.
Led cami mahyası ledlerden üretildiği için ampul kesilme sorunu yoktur.
Led cami mahyası enerji tasarrufludur.
Led cami mahyasında gösterilecek yazı ve motifler mahyanın hafızasında saklanabilir.
Led cami mahyası üzerinde Arapça yazılar ve grafikler gösterilebilir.
Led cami mahyası üzerinde uzun yazılar gösterilebilir.
Led cami mahyası istenen ebatlarda üretilebilir.
Led cami mahyasının kullanımı kolaydır.
Mahya Geleneği
Mahya geleneği ilk olarak 1600’lü yıllarda İstanbul’daki selatin camilerde başlamıştır ve varlıklarını günümüze kadar devam ettirmişlerdir. İlk dönemlerde kandillerden üretilen mahyalar, zamanla ampullerle üretilmiştir.
Mahyaların içeriğini İslam dinini, kardeşliği, yardımlaşmayı öven sözler oluşturmaktadır. Mahya Arapça’da hayat anlamına geldiği gibi aynı zamanda ‘aylık’ anlamına da gelmektedir. Geçmiş dönemlerde “Ya Gâni, Ya Mabut, Ya Kâfî,” yazılarıyla süslenen mahyalarda günümüzde “Oruç tut, sıhhat bul”, “Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan”, “Onbir Ayın Sultanı”, “Şefaat Ya Resülallah” gibi ifadeleri çokça görmekteyiz.
Asırlardır varolan geleneklerimizden olan mahyalar, özellikle Osmanlı döneminde ramazan coşkusunun, rahmete şükrün bir ifadesi olarak görülürdü. Halk için mahya kandillerinin gökyüzünde ışıldaması çok güzel ve merakla beklenen bir olaydı.
Mahyaların amacı caminin iki minaresi arasından kandiller sarkıtarak gece karanlığını sözcüklerle aydınlatmaktır. Mahya geleneğinin amacı, Allah’a şükretmek, insanları iyiliğe yöneltmek, sevaplara teşvik etmek ve çocuklara ramazan ayını sevdirmektir. Şimdilerde ampullerle yapılan mahya kurma işi, eski zamanlarda son derece karmaşık ve zahmetli bir uğraştı. Şerefelerin arasına gerilen kalın bir halata halkalar, kancalar ve yüzlerce kandil asılıyordu. İftardan teravih bitimine kadar olan zamanda bu kandillerin yakılması çok zahmetli bir işti. Özellikle kış mevsimine denk gelen ramazanlarda şerefelere mahya asmak daha fazla uğraştırırdı. Mahya ustaları her akşam ayrı bir mahya kurmak için bütün gün çalışıyorlardı. Mahya ustaları tasarımlarına göre, mahya üzerinde kullanacakları kandil sayısını ve yerlerini belirlerlerdi. Sonrasında şerefelerden, kandiller halata salınır ve ışıklı kompozisyon görünür hale gelmiş olurdu. Mahyacılar her gece değişik bir mahya kurmak için bütün gün çalışır ve tasarımlarını gizli tutarlardı. Mahyacıların tasarımlarını merak eden halk merakla mahyaların asılmasını bekler, ilk kandilin mahya halatı üzerinde yerini almasıyla tahminlere başlarlardı.
Padişahların yaptırdığı iki, dört, altı minareli “selâtin camiler”in İstanbul’da olmasından dolayı, mahyacılık ne yazık ki sadece İstanbul’a özgü bir sanat olarak varlığını sürdürüyordu.Camiye mahya asılabilmesi için en az iki minarenin bulunması şarttı. Edirne’nin selâtin camilerinde de mahyalar kurulurdu. Ayrıca, kaynakların yazdığına göre Meriç Irmağı’na dikilen direklere de mahyalar asılıyordu.
Abdüllatif Efendi (ö. 1877), İstanbul’da Süleymaniye Camii minarelerine kurduğu “Hünkâr Kayığı” mahyasıyla ünlenmiştir. Abdüllatif Efendi aynı zamanda gemi direkleri arasına kurduğu mahyası ile de tanınmaktadır.
En çok beğenilen gösteri ise Süleymaniye Camii’nin minarelerine kurulan gezici mahyadır. Mahyada köprü görüntüsünün önünde hareketli kayık ve balıklar, köprünün üstünde yürüyen araba canlandırılırdı.
Mahyacılar kadir gecelerinde minarelere “kaftan giydirirlerdi”. “Kaftan giyirmek” minareleri külahtan şerefeye kadar yol yol kandillerle ışıklandırılmalarına verilen addı.
Camilere ramazanın ilk yarısında yazılı, ikinci yarısında ise resimli mahyalar kurulurdu. Ramazanın ikinci yarısını çocuklar merakla beklerlerdi.Mahyalarda yeralan “yandan çarıklı”, “piyade kayığı”, “çifte kayık”, “kule”, “salıncak” , “Kızkulesi”, “kayık ya da vapur, köprü, iki minareli ve kubbeli bir cami, açık bir şemsiye, çorba kâsesi, çiçek , kuş” motifleri mahyaları izleyen halkı selamlarlardı. Mahyalara ilk ne zaman yazıldığı bilinmemektedir.
En iyi 10 Mahya :
1.Sultanahmet Camii – İSTANBUL
2. Süleymaniye Camii – İSTANBUL
3. Eyüp Sultan Camii – İSTANBUL
4. Valide-i Cedide Camii – İSTANBUL
5. Çağlayan Camii – İSTANBUL
6. Gölbaşı TEK Camii – ANKARA
7. Beyazıt Camii – AMASYA
8. Ulu Cami – BURSA
9. Çarşı Camii – ESKİŞEHİR
10. İncirli Merkez Camii – ANKARA
Mahyalar nasıl hazırlanır?
İlk dönemlerde mahyacı, mahya üzerinde yer alacak desen veya yazıyı ilk olarak kareli kâğıt üzerinde planlar ve yaptığı plana göre atacağı düğümleri hesaplar. Daha sonra ise kandiller mahya üzerine ayrı ayrı iplere dizilerek minareler arasına mahyanın montajı yapılırdı.
Mahya üretiminde ilk dönemlerde kandil kullanılmış, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mahya üretimlerinde ampul kullanılmaya başlanmıştır. Ancak mahya üretiminde kullanılan ampuller birçok teknik sorunu da beraberinde getirmiştir.
.![]() |
![]() |
![]() |